2 Aralık 2011 Cuma

Film Tanıtımı: Distopik Filmler

Geçmişten günümüze sinema ve edebiyat alanında fazlaca gördüğümüz bilim-kurgu türü ürünlerin içerisinde sıkça karşımıza çıkan ütopik veya distopik öğeler aslında kendi başlarında birer öğe olarak bize sunulan türlerdir. Ancak bu türlerin sıkça birarada bulunması, bize sanki ayrılmaz öğelermiş gibi görünmektedir. Örneklerini de gördüğümüz bu tür filmler/kitaplar kendi başlarınca bir ürünü oluşturabilmektedirler.

Distopya ve ütopya iki farklı şey olarak söylesek de aslında ikisi de birbirinden beslenmektedir. Ütopya geleceği daha olumlu ve güzel bir şekilde yansıtmayı planlarken, distopyalarda yani anti-ütopyalarda geleceğin daha karanlık ve kötü taraflarının olacağını belirterek bu yönde fikirlerini sunar. Bu hafta sizlere 3 farklı distopik film ile türün örneklerini tanıtmaya çalışacağım.



THEY LIVE (1988)

John Carpenter'in yönetmenliğini yaptığı bu film az önce yukarıda da bahsettiğimiz gibi bilim kurgu türüyle bir hayli iç içe olan bir distopya örneği olarak gösterilebilir. Tipik bir Hollywood filmi olan They Live, uzaylıların istilasından sonra gizli mesajlar içeren yazıları gözlüğü sayesinde gören bir işçinin maceralarını anlatmaktadır. Bu gizli mesajların içeikleri insanlara yapmaları gerektiği şeyleri söylemekte, onların hayatlarını şekillendirmektedir. Bilim kurgu ve distopyanın birarada sunulduğu bu film John Carpenter'in bu türde izlenebilecek filmlerinden biridir.









EQUILIBRIUM (2002)

Kurt Wimmer'ın yönetmenliğinde ve Christian Bale'in muhteşem oyunculuğuyla ortaya çıkan bu distopik film, insanların tüm duygularının kontrol altına alınması ve bunu sağlamak için geliştirilmiş bir sistemi ele almaktadır. Kontrolü ise yönetimin herkese içmeye mecbur tuttuğu bir hapla gerçekleştirmektedir. Ajan olarak başrolde bulunan Christian Bale, yönetime karşı gelenleri öldürmekle görevlidir. Ancak hapı almayı unutması yönetimin işleyişini değiştirecektir.









NINETEEN EIGHTY FOUR (1984)


George Orwell'ın ölümsüz eserinden beyaz perdeye aktarılan bu distopik film, türünün en önemli ve en keskin dille anlatılan örneğidir. Yevgeni Zamyatin'in Biz romanından esinlenerek yazılmış 1984, totaliter bir yönetimin, halkını tamamen esir alarak tüm yaşamını kısıtlaması ve onlar üzerinde korku, baskı ve yalanlarla dolu bir hayatın içerisinde yaşamasını isteyen bir sistemi ve buna karşı olan mücadeleyi anlatmaktadır.


Haftaya görüşmek üzere...