6 Eylül 2012 Perşembe

Akira Kurosawa'ya Saygıyla...















Günümüzde sinema filmlerinin, özellikle Hollywood filmlerinin, bu kadar izleyici toplaması, kimi zaman şahsımı şaşırtsa da, Doğu menşeili filmlerin değerlerinin geç de olsa anlaşılmasını sağlamakta ve saklı kalan bu filmler keşfedildiğinde ise sadece o coğrafyanın sinema kültürünü değil, insanından o ülkenin tarihine, tarih boyunca insanların değişen yaşam şekillerinden alışkanlıklarına kadar her şeyin öğrenilmesini mümkün kıldığı görülerek, Doğu filmlerinin değerlerinin ne derecede önem arzettiği ortaya çıkmaktadır.

Bugünün önemi ise 6 Eylül 1998'de dünyaya gözlerini kapayan Japonya'nın en büyük yönetmenlerinden, senaristlerinden biri olan Akira Kurosawa'nın ölüm yıldönümü olması. Filmlerinin bugüne kadar yönetmenlerin üzerinde etkisinin olması ve yakın zamana kadar Hollywood sektörü içerisinde bazı filmlerinin yeniden çekilmelerinin gündeme gelmesi, Kurosawa'nın filmlerinin ne denli evrensel bir yapıda olduğunu göstermektedir.

Kurosawa'nın filmlerinde temel olarak görebileceğimiz gerçekçi ve gerçekçi olmayan anlatımın aynı anda anlatımıı, filmlerinin etkisini daha da arttırarak, anlatım gücünün seyirciler üzerinde yoğunlaşmasına neden olmaktadır. Örneğin, Seven Samurai filminde görebileceğimiz dönemin halkının özelliklerini gerçekçi bir dille anlatırken, anlatımında bir masalsı yapının da varlığını görmekteyiz.

Diğer taraftan sinemanın en önemli özelliği olan zıtlıkların kullanımını da başarılı bir şekilde uygulamıştır. Yine aynı film üzerinden gidecek olursak Seven Samurai'ın birbirinden farklı karakterlere sahip samurayları, filmde dengeli bir şekilde yerlerine koyarak, Kurosawa başarılı bir filme imza atmıştır. İnsanın birbirleriyle olan ilişkilerini açık bir dille anlatması, bunun yanı sıra filmdeki karakterlerin konu ile olan etkileşimlerini de açıkça anlatması gözden kaçmamaktadır. Bu durum Kurosawa'nın yönetmenlik kariyerinde Mosfilm ile çalışmasına da yardımcı olmuş, Rus filmlerinin de tipik bir özelliği olan hayattan kesitleri olduğu gibi aktarılması yönetmenliğinde etkili bir özelliğinin olduğunu göstermiştir.

Akira Kurosawa denildiğinde yalnızca filmleri değil, kendi açımdan, filmlerinin çoğunda görev verdiği aktör Toshiro Mifune'den de bahsetmeden geçmek mümkün değildir. 14 yıllık beraber çalışma ve bu 14 yıla sığan 17 film Hem Kurosawa'nın hem de Mifune'nin kariyerlerinin, Japonya ve dünya sinemasında önemli birer örnek ve başarılı kişiler olmasını sağlamıştır.


Akira Kurosawa'nın yönetmenliğini yaptığı filmler:

1993: Madadayo / Not Yet
1991: Hachigatsu no kyoshikyoku / Rhapsody in August
1990: Yume /Dreams
1985: Ran
1980: Kagemusha
1974: Dersu Uzala
1970: Dodesukaden / Clickety-Clack
1965: Akahige / Red Beard
1963: Tengoku to jigoku / High and Low
1962: Sanjuro
1961: Yojimbo / the Bodyguard
1960: Warui yatsu hodo yoku nemuru / The Bad Sleep Well
1958: Kakushi toride no san akunin / Three Bad Men in a Hidden Fortress
1957: Donzoko / The Lower Depths
1957: Kumonosu jo / Macbeth
1955: Ikimono no kiroku / I Live in Fear
1954: Shichinin no samurai / The Seven Samurai / Yedi Samuray
1952: Ikiru / Living
1951: Hakuchi / The Idiot
1950: Rashomon / In the Woods
1950: Shubun / Scandal
1949: Nora inu / Stray Dog
1949: Shizukanaru ketto / The Quiet Duel
1948: Yoidore tenshi / Drunken Angel
1947: Subarashiki nichiyobi / Wonderful Sunday
1946: Waga seishun ni kuinashi / No Regrets for My Youth
1946: Asu o tsukuru hitobito /Those Who Make Tomorrow
1945: Tora no o wo fumu otokotachi / Walkers on the Tiger's Tail
1945: Zoku Sugata Sanshiro / Sanshiro Sugata Part Two
1944: Ichiban utsukushiku / The Most Beautiful
1943: Sugata Sanshiro / Sanshiro Sugata
1941: Uma