14 Haziran 2013 Cuma

Gezi Parkı'nda Sokak Çocukları'na Yönelik İnisiyatif Oluşturulması

Gezi Parkı'na hangi gözle bakarsak bakalım, ortaya konmuş birşey var ki o da iyi niyetli insanların oluşturduğu bir yaşam düzeni.

Her ne kadar belirsizlikler sürse de Gezi Parkı'nın bu halinin sonsuza dek kalmayacağı aşikardı. Günlerdir hem gözlerimizin şahitlik ettiği hem de bizzat arkadaşlarımızdan, sosyal medyadan vs. duyduğumuz üzere, ciddi sayıda sokak çocuğu hatta daha yukarı yaşlara sahip olanlarda olduğu için genelleyebileceğimiz sokak insanları, günlerdir Gezi Parkı'nda karınlarını doyuruyor, güven içinde - nispeten - uyuyor , hatta insanlarla diyaloga girerek yalnızlıklarını unutuyorlardı. Pek tabii kendileri de bu durumun sürmeyeceğini bildikleri için parktaki kimselere bu durumun sona ereceğiyle ilgili üzüntülerini dile getirmekteydiler.


Gezi Parkı'ndaki insanlar pek çok konuda ortak duygulara, görüşlere sahip oldu, pek çok konuda inisiyatif aldı. Düşünüyoruz ki çevrecilik ve şehir kültürü kaygılarıyla meydana gelmiş bu güzel hareketin de hatırası olacak biçimde,şehrin önemli öğelerinden olan bu sokak insanları için bir sığınma evi, rehabilitasyon evi adına her ne dersek diyelim, onlara hizmet edebilecek bir yapıyı meydana getirmek bu anlayışa çok yakışırdı.
   
Pek çok farklı örnek verilebileceği üzere, bizim aklımıza ilk gelenler olarak, ÇABA Derneği'nin buna benzer bir uygulaması Ayvansaray'da var.( http://www.cabaturkiye.com/ ) Yine Bilgi Üniversitesi himayesinde çalışan Tarlabaşı Toplum Merkezi buna benzer bir görev üstlenmekte. ( http://www.tarlabasi.org/ ) . Bir benzeri oluşum olarak Koruncuk da bulunmakta. (http://www.koruncuk.org/)
Yine Fransa'da (yanılmıyorsam adı Emmaus olacaktı) sokak insanlarına konaklama, gıda başta olmak üzere iş bile sağlayan bize örnek olabilecek güzel oluşumlar var. Pek tabii İsveç, Almanya olmak üzere pek çok ülkede bu tür amaçlar üzerine kurulmuş örnek alınabilecek çokça kurum var.
   
Açıkçası, varolan yerlere mi bu desteği yöneltmek daha doğru olur, ya da ilk savunduğumuz gibi yeni bir yer yaptırmak mı bilmiyoruz.Ancak, Gezi Parkı meselesine duyarlılık göstermiş binlerce kişinin, sanatçıların, STK'ların böyle bir projeye koşulsuz destek vereceklerini düşünüyoruz.
   
Eğer siz de bizimle fikirlerinizi paylaşabilirseniz, irtibatınız olan, bu konuda bize yardımcı olabilecek kişilere dillendirebilirseniz, böyle bir projeye sizlerle önayak olmaktan mutluluk duyarız.